Find den rigtige Transition Coach

How can theory help us grow? What can we learn from a Jobs To Be Done perspective?
iStock_000004328740Small-nup4us1t4nleifnutpuprja98sakp3o6vxxb9zd6dk

Ved du, hvordan du finder den rette transitioncoach? Det kan nemlig være lige så svært som at finde en nål i en høstak. Især hvis du ikke ved, hvilke kompetencer, du leder efter. Desværre er markedet for karrieafklaring broget. Det kære barn har mange navne: outplacement, transition, karriererådgivning mv. Enhver kan nedsætte sig som coach og tilbyde dig hjælp. Men hvordan får du garanti for udbytte? Og hvordan sikre du dig, før du ”står med håret i postkassen”.

 

Sagen er, at du indtil din afskedigelse aldrig reelt har skænket det en tanke, at du en dag selv kunne komme ud for fyring – bortset fra den teoretisk mulighed, naturligvis. Oftest er tiden er fløjet. Og du er fløjet med. Du har truffet beslutninger og leveret resultater det bedste, du kunne. Du har sat dig ind i alt mellem himmel og jord, løst uforudsete problemer og håndteret personale-, kunde- og produktudfordringer. Hvordan du er stillet ved afskedigelse, er trængt i baggrunden i forhold til, hvordan du har sat dig ind i andre temaer, som vedrører virksomheds værdiskabelse og resultater.

 

Det tætteste du har være på de overvejelser var nok dengang, du underskrev din kontrakt. Her er du blevet lovet et outplacementforløb i tilfælde af afskedigelse. Men undersøgte du, hvilken udbyder virksomheden havde aftale med, eller hvilket beløb, du ville få stillet til rådighed? Formentlig ikke. Og ville du vide, hvad du skulle undersøge, hvis du kom så langt?

 

De spørgsmål kan du blive klogere på i det følgende. For uanset udbyderens størrelse, antal år i branchen, kontakter mv. er det min anbefaling, du sætter dig grundigt ind i hvordan udbyderen arbejder. Det er næsten uoverskueligt, når du først er afskediget. Da er din identitetsfølelse under voldsomt pres, små beslutninger vokser sig store – og krisen raser, mens du har allermest brug for hjælp! Jo hurtigere du kommer i gang med et konstruktivt transitionprogram, jo bedre sikrer du dig selv. Derfor kan du med fordel undersøge, hvem der vil være optimal at samarbejde med, så du komme styrket gennem din afskedigelse, din krise og din efterfølgende opbygning af ny karriere. Tjek derfor følgende punkter før du har brug for hjælp:

 

  • Uddannelsesbaggrunden hos coachen. Det er min anbefaling, at du finder en coach, som har dyb psykologisk indsigt og forståelse og kan dokumentere dette i form af et eksamensbevis. Find gerne en uddannet psykolog (cand.psych.) som har suppleret sin baggrund med en merkantil uddannelse. På den måde får du både kompetence inden for menneskeforståelse og forretningsforhold.

 

  • Antal års erfaring med transition og karriereudvikling. Arbejder coachen overvejende fuldtidsbeskæftiget med området, og kan dokumentere sine resultater, er det bedst. Er der tale om lejlighedsvise opgaver af denne type eller er de sjældne for coachen? Den information kan have stor betydning for dit udbytte.

 

  • Coachens ”hit-rate”. Hit-raten fortæller i antal eller procent, hvor mange ledere, som coachen har hjulpet videre i nyt job – som vel at mærke er i samme job 1 år efter coachens hjælp, 3 år efter osv. Undersøger du ikke på forhånd – før du laver en aftale med coachen – vil du nemt kunne opleve at blive opfordret til at tage et job ”under niveau”, fordi hele fokus er på at få dig i arbejde hurtigst muligt. Begrundelsen er, at det er lettere at finde drømmejobbet, når du er i job…. Men det er en fejlstrategi. Du mister din energi og motivation, når du starter i et job, som ikke er det rigtige fra begyndelsen. Bed derfor gerne om dokumentation eller referencer.

 

  • Spørg også til, om dit transitionprogram tager udgangspunkt i dine individuelle behov og præcist er tilpasset dine ønsker, udfordringer og din baggrund. Eller følger coachens forløb en struktur i form af et koncept eller en anden form for standardisering? Min anbefaling er, du finder en coach, som tager udgangspunkt i dig og dine behov. I modsat fald vil det oftest være koncept og struktur, der er i fokus frem for dig og dine behov.

 

  • Aflønning af coachen. Modtager coachen en bonus afhængigt af, hvor hurtigt du kommer i job? Er det tilfældet, må du overveje, om det er dit drømmejob, du og coachen arbejder efter – eller om du alene får hjælp til at finde et job (måske endda under dit niveau).

 

  • Er coachen selv ”tidligere topchef”? I så fald er det en god idé at undersøge vedkommendes resultater i de virksomheder, hvor coachen var topchef. Nogle gange ønsker en tidligere topchef at trappe ned og give sine erfaringer videre. Det kan være udmærket i forhold til forretningssparringen. Til andre tider er billedet knap så flatterende. Måske lader resultaterne en del tilbage at ønske, når du undersøger den pågældendes track record.

 

  • Endelig er der det beløb som din virksomhed vil tilbyde dig outplacement/transition ydelser for. Vær opmærksom på, at beløbet er højt nok til at kunne dække den periode, du har behov for hjælp i. Spørg gerne de udbydere du taler med, hvad de vurderer, du har behov for og hvad beløbet dækker? Hvad sker der f.eks., hvis du får nyt job inden programmet er færdigt? Og matcher udbyderens honorar det beløb, du har forhandlet – eller har fået stillet i udsigt?

 

Undersøger du dine muligheder inden du får brug for hjælp eller tegner ny kontrakt, er du langt bedre stillet end  du er den dag, hvor du er blevet fyret og føler, du “ligger ned”. Da er det en næsten uoverkommelig opgave at gå til, fordi dit indre er præget af chok, vrede, krise og kaos. Det er desværre den realitet, som mange oplever.

 

Vil du vide mere om, hvordan et individuelt program kan tilrettelægges, så tjek www.mindconnection/blog.

Share on linkedin
LinkedIn
Vi bruger cookies til at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at bruge denne hjemmeside, vil vi antage, at du accepterer brugen af cookies.