Præcis hjælp = Skræddersyet transitioncoaching

How can theory help us grow? What can we learn from a Jobs To Be Done perspective?
Kopi__Blog-nve1xv525d4rkx8y7g2w3zebhlxchox9pry2ar4byg

Fyret. Forvirret. Færdig. Sådan opleves livet mange gange, når du har mistet dit job. For et par dage siden var du i vælten fra tidlig morgen til sen aften. Folk rykkede i dig. Beskederne hobede sig op på din mobilsvarer og i din mailboks. Du skulle reagere hurtigt. Planlægning af din tid havde højeste prioritet. Nu sidder du hjemme i din stue og har svært ved at fatte, hvad der er sket. Det er som du har kørt med 180 km/t direkte ind i en mur. Rystet i din grundvold – som om du er i et vakuum.

Og det er du! For det er normalt at reagere unormalt, i unormale situationer. Derfor er det afgørende, at du hurtigt får den rigtige hjælp. Præcise og individuel. Du skal fri af den ubehagelige oplevelse, se lyset igen og arbejde målrettet efter din næste spændende karriereudfordring. Men hvad skal der til for at få modet, selvtilliden og din personlige styrke tilbage?

Det bedste, du kan gøre, er at finde en transitioncoach, som arbejder med udgangspunkt i dine individuelle ønsker, udfordringer og behov. Og som naturligvis har dyb viden om de psykologiske processer, du gennemgår, kombineret med en god portion markeds- og forretningskendskab. På den måde kan din transitionproces blive en af de mest værdifulde investering, du gør i dit liv. Det kræver imidlertid en særlig kompetence at arbejde med din identitetsoplevelse; at hjælpe dig til at forstå og navigere i de eksistentielle udfordringer, så du igen udvikler en solid og velintegreret selvopfattelse oven på chokket og nedturen ved afskedigelsen.

Min anbefaling er, at du undersøger markedet grundigt, før du indgår en aftale om hjælp. For det er broget og kvaliteten svingende. Find en udbyder, som skræddersyr dit program. Dine personlige ønsker, behov og udfordringer skal være i fokus. Altid. Transitionperioden er nemlig en oplagt mulighed for at gøre status, se tilbage, reflektere og revurdere dine hidtidige værdier, antagelser og handlemåder. Der skal være plads til, at du skaber din egen ”best practice”, identificerer og beslutter dig for de kvaliteter, som skal præge dit fremtidige liv og din karriere. På den måde kan du genfinde din kerne og opbygge en styrket selvforståelse. Oftest resulterer den i, at andre opfatter dig langt mere afklaret, velfunderet og intakt end tidligere.

Din transition coach bliver derfor en vigtig støtte på vejen frem til en ny, spændende karriere. Så hvad skal der til for at du får den rette hjælp til at udvikle dig som du allerhelst vil:

  • Coachens kompetence og jeres personlige kemi skal være i top. Coachen skal kunne udfordre dig og appellere til din kreativitet. Stille spørgsmål ved dine sædvanlige antagelser og forestillinger, perspektivere dine ønsker og hjælpe til at løfte dig. Dialogen om dig og dine muligheder skal være givende og inspirerende.
  • Rummet for jeres samtaler skal være tillidsfuldt og fortroligt. Det lyder banalt, men det er af afgørende betydning, at du virkelig kan mærke, at tilliden er i top, ellers opnår du ikke dit ønskede resultat. I skal kunne være uenige og diskutere krav, muligheder og forskellige perspektiver samtidig med, I bevarer den gensidige respekt for hinanden.
  • Tag gerne referencer på coachens tilgang og arbejdsprocedurer. Tjek især, hvor mange executives der er ansat i samme job, minimum ét år efter forløbets afslutning.

Så hvordan kan rammerne for et udbytterigt transitionprogram se ud? Her er 5 retningslinjer, jeg anbefaler og arbejder ud fra:

  1. Uanset hvor i programmet du er, arbejder vi med plads til at du bearbejder dine psykologiske reaktioner på afskedigelsen: dit chok, din vrede, fortvivlelse og forvirring. Hvornår og hvordan disse aspekter viser sig er individuelt. Du må have mulighed for at ”rense ud” og bearbejde de forvirrede følelser, som melder sig i tide og utide. På den måde kan du igen samle dig og se klart på dine muligheder efterhånden som processen skrider frem.
  2. Din karriereanalyse skal kunne justeres undervejs. Vi undersøger kontinuerligt markedet og matcher med dine ønsker. Nogle gange bliver du klogere undervejs i din erkendelsesproces, så må vi revurdere dine initiativer og bearbejde dine mål. Vi reflekterer over vigtige temaer: Hvad har bragt dig hertil i karrieren? Hvilke valg har du truffet? Hvor er du nu? Hvordan kommer du videre – og i mål?
  3. Dit netværksarbejde skal vente, indtil du er i stand til at definere, hvad du vil. Derfra kan du udvikle dit Personal Brand og opbygge værdiskabende relationer. Det er muligt, når du har genfundet dig selv. Først da kan du markedsføre dig præcist og relevant.
  4. Vi holder et specifikt fokus på træning og formidling af dine kompetencer. Programmet må sikre, at du har dine kompetence for øje og din kommunikation i din magt. Derved kan du vejes på head hunterens guldvægt, få tilbudt dit drømmejob og opbygge dig en langtidsholdbar karriere.
  5. Når du er tiltrådt din nye stilling, arbejder vi på, at du skaber succes fra Dag-1. Her opbygger du indsigt i den nye kultur og lærer dig selv de nye faglige discipliner. Sideløbende hjælpes vi ad, så du videreudvikler din selvindsigt og bevarer roen, når du møder uforudsete udfordringer. Det er kun et spørgsmål om tid, hvornår du igen kommer under pres. Du må undgå at falde tilbage på gamle rationaler og handlemåder. Især hvis det var dem, der kostede dig jobbet sidste gang. Vi arbejder derfor tæt sammen om at sikre, at du forvalter din personlighed og bruger den optimalt. Du ved, du kan skabe værdi og resultater. Det har du lovet. Selvtilliden og glæden ved at leve op til den tillid, du er blevet mødt med fra bestyrelsen, direktionen, dine kolleger og medarbejdere er det, som driver værket og beviser for dig, at du er kommet styrket videre. Det er de faktorer, som er fundamentet for din fremtid og afgørende for din succes.

Tag derfor dig selv seriøst og sonder markedet, før du beslutter dig. Brug gerne disse trin som sammenligningsgrundlag, når du undersøger, hvordan din transitioncoach arbejder og hvilken hjælp, du kan få. Målet er, at du efter et afsluttet transitionprogram er en markant bedre chef end du var før afskedigelsen.

Share on linkedin
LinkedIn
Vi bruger cookies til at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at bruge denne hjemmeside, vil vi antage, at du accepterer brugen af cookies.